onychofagie, wordt ook nagelbijter genoemd van de vingernagels van de handen. Wat is nagelbijten nou eigenlijk en waar komt het vandaan? Nagelbijten is een gewoonte. Gemiddeld 25% van de mensen bijten hun nagels en maar liefst 50% van de jongere kinderen. Dit kan ontstaan nog veel oorzaken. Die zal ik verder in deze blog toelichten. Vaak is nagelbijten onschuldig maar dat is helaas niet altijd het geval. Soms kan het ook “blijvende” schade veroorzaken, de huid rond de nagels en nagelriemen kunnen beschadigd raken en zelfs gaan ontsteken. Daarbij kan het ook een traumanagel worden. Door langdurig nagels te bijten kunnen er oneffenheden in de nagelplaat ontstaan. Ook kunnen de tanden en kaken bij langdurig nagelbijten een slijtage vorming ontwikkelen.

Er zijn verschillende oorzaken waarom mensen nagelbijten. De één bijt om een klein stukje van de nagel te bijten omdat er een haakje aan zit. De ander bijt omdat het een gewoonte is geworden.

Andere oorzaken:

  • Stress
  • Zoeken naar afleiding
  • boos of geïrriteerd zijn
  • Trauma
  • een bepaalde ontspanning opzoeken
  • Zien van iemand anders, bijvoorbeeld van ouders

Veel kinderen beginnen tussen het 3e en 10e levensjaar. Daarnaast blijven nog veel ouderen ook nagels bijten. Maar hoe stop je nou eigenlijk met nagelbijten? Of hoe kan je kind stoppen die nagels bijt? Als nagelbijten een gewoonte is geworden, dan is er vaak nog weinig aan te doen. Er zijn middelen voor nagelbijters die je op de nagels kan aanbrengen. Dit geeft een vieze smaak voor op het moment dat ze de vingers in de mond stoppen. Op dat moment worden ze herinnerd op niet te gaan bijten.

Kijk onder welke omstandigheden je kind bijt. als dit onder spanning is, kijk dan of jullie er samen iets aan kunnen doen is het tijdens verveling of zonder nadenken. Probeer dan iets te zoeken voor afleiding, bijvoorbeeld een stressbal of stukje zoethout. wellicht helpt een beloning, een dag niet bijten, is een beloning.
middel voor bijt nagels, bijvoorbeeld byte-X. Dit wordt aangebracht op de nagels en geeft een vieze smaak. bij oudere kinderen, samen kijken naar de oorzaak. Goede stimulator wilsoms helpen. Denk hierbij aan een mooie nagellak, geen zere vingers enz. acrylnagels, gelnagels, acrygel nagels of BIAB, rubber base of een T-Gel behandeling geven versteviging aan de nagels waardoor er minder tot niet meer aan de nagels gebeten wordt.

Bij gel of acrylnagels of alle andere behandelingen met een verlenging, is het wel van belang dat de nagels de juiste lengte krijgen. Nagelbijters zijn niet gewend aan lange nagels en zullen ze daarom vaker stoten. Daarnaast is het nagelbed vaak zo kort dat er wel de juiste balans moet zitten tussen de nagelverlenging en de natuurlijke nagel. Bij het stoten van de nagel, als de nagel niet juist of te lang gezet is, kan er ernstige schade ontstaan. De nagelbijter vind het vaak zonde van de kunstnagels om ze eraf te bijten, daarbij is het ook harder waardoor het minder makkelijk gaat.

Nagelbijten is een probleem die een klant vaak zelf niet kan stoppen, het is een automatisme geworden. De klant schaamt zich voor haar nagels en komt daarom bij jou in de salon. Ze wil graag mooie en verzorgde handen. Maar hoe behandel je deze probleemnagels nou eigenlijk? Dat is een probleem waar veel nagelstylisten tegen aan lopen. Wil jij jouw klant met verzorgde nagels de deur uit te laten gaan? Neem dan gerust een kijkje op mijn Trainingsaanbod: Cursus Nagelbijters Behandelen.

workshop bijtnagels delicia salon
online training nagelbijter behandelen